Gyakran ismételt kérdések, válaszok

SZÁLLODA, ÉTTEREM, WELLNESS

* Utazás előtt javasolt egyeztetni a kiválasztott szálláshellyel, étteremmel mert dönthetnek úgy is, hogy a jogszabályban foglaltaknál szigorúbb szabályokat alkalmaznak.


 • Megengedett a szállodában való tartózkodás?

2021. július 3-tól a szálláshelyeket szabadon lehet látogatni, ahhoz nem szükséges a védettségi igazolvány felmutatása (365/2021. (VI. 30.) Korm. rendelete).

 

 • A szálláshely fogadhat-e szabadidős céllal érkező nem EU-s állampolgárt?

Igen. A szálláshelyeknek 2021. július 3. napjától nem kell vizsgálniuk a szálláshelyre érkező vendégek esetében sem a tartózkodás célját, sem pedig a koronavírus elleni védettséget.

 

 • Használható a szálloda wellness, fitness részlege?

2021. július 3-tól a szálloda wellness, fitness részlege korlátozás nélkül látogatható (365/2021. (VI. 30.) Korm. rendelete).

 

 • Tartózkodhat vendég a vendéglátó üzletben és kerthelyiségében, teraszán?

2021. július 3-tól a vendéglátó üzletben és kerthelyiségében, teraszán szabadon lehet tartózkodni, ahhoz nem szükséges a védettségi igazolvány felmutatása (365/2021. (VI. 30.) Korm. rendelete).

 

 • A terasznyitást követően lehet-e még alkalmazni az 5%-os ÁFA kulcsot az elviteles ételekre?

Az 5%-os ÁFA kulcs az elviteles ételekre 2021. augusztus 1-ig volt hatályban (498/2020. (XI. 13.).

 

 • Kötelező a maszk viselése a szálláshelyen, étteremben?

A 484/2020. (XI. 10.) korm. rendelet alapján a szálláshelyen és vendéglátó üzletben történő munkavégzés során kötelező a maszkhasználat. A Rendelet a szálláshelyen és a vendéglátó üzletben lévő vendégek részére nem írja elő a kötelező maszkhasználatot, de ettől eltérő, szigorúbb szabályozást alkalmazhat a szálláshely, étterem. Minden esetben javasolt előzetesen egyeztetni a kiválasztott szálláshellyel, étteremmel.


RENDEZVÉNYEK

484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet

 

 • Milyen feltételekkel tartható lakodalom vagy más családi esemény vagy magánrendezvény?

Lakodalom tartható, azon legfeljebb 400 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén (Pl. eljegyzési vacsora, születésnap) pedig a 100 fős létszámkorlát érvényes.

 

 • Megengedett a családi eseményen vagy magánrendezvényen a zeneszolgáltatás?

Igen, családi eseményen vagy magánrendezvényen a zeneszolgáltatás megengedett (előzene is).

 

 • Egyéb rendezvény milyen feltételekkel tartható?

Egyéb rendezvény zárt térben létszámkorlát nélkül, de kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére tartható.  Szabadtéren 500 fő alatt igazolvány nélkül, 500 fő felett szintén csak igazolvánnyal.

 

 • Milyen feltételekkel lehet részt venni egy kulturális eseményen?

A kulturális eseményen a nem védett személy is részt vehet, ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény

a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra,

b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és

c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni.

 

 • Sporteseményre, vagy kulturális eseményre érkező külföldiekre milyen beutazási korlátozások vonatkoznak? (EU-s és nem EU-s állampolgárok is)

Az a külföldi állampolgár, aki rendelkezik uniós digitális Covid-igazolvánnyal, vagy olyan külföldi védettségi igazolással, amit Magyarország elismer, akkor korlátozás nélkül utazhat be Magyarországra.

A fenti okmányok hiányában a külföldi a polgári légijárművel történő beutazásesetét kivéve akkor is korlátozás nélkül utazhat be Magyarország, ha a belépés Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, vagy Szlovákia, vagy Szlovénia területéről történik, azonban a Magyarországon megrendezett sportrendezvényeken és kulturális eseményeken való részvételhez a védettséget igazolni kell, ezért az ezekből az országból történő belépés a megfelelő védettségi igazolások hiányában önmagában nem teszi lehetővé az ilyen eseményeken való részvételt. Az ilyen eseményeknek az uniós digitális Covid-igazolvánnyal, vagy a Magyarország által elismert védettségi igazolással nem rendelkező külföldi állampolgár nézőire ezért a Magyarországon megrendezett nemzetközi sportesemény, valamint kulturális rendezvény nézőire vonatkozó, a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet speciális szabályai irányadók.

Eszerint a külföldi állampolgár a Magyarországon megrendezett nemzetközi sportesemény, vagy kulturális rendezvény nézőjeként akkor léphet be korlátozás nélkül Magyarországra, ha bemutatja a nemzetközi sportesemény vagy a kulturális rendezvény megtekintésére feljogosító részvételi jegyet, és a belépést megelőző 3 napon belül, egy alkalommal elvégzett, negatív PCR teszteredményt tartalmazó magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy a koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Az így érkező néző Magyarország területét a belépést követő 72 órán belül köteles elhagyni, az országba való belépésekor pedig egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles, és nem léptethető be Magyarország területére, ha a vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, vagy ha belépéskor a részvételi jegyet nem mutatja be, vagy annak hitelességével kapcsolatban kétség merül fel.

 

 • Amennyiben egy külföldi állampolgár üzleti célból érkezik Magyarországra, akkor konferencián milyen feltételekkel vehet részt? (Ha van uniós digitális Covid-igazolványa, illetve, ha nincs.)

A konferencia a hatályos magyar szabályozás alkalmazásában egyéb rendezvénynek minősül, amelyet, ha szabadtéren 500 fővel vagy ennél több résztvevővel tartanak, vagy bármennyi résztvevővel, de zárt térben tartanak, azon csak a koronavírus ellen védett személy, és a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.

Ennek alapján egy külföldi állampolgár egy Magyarországon megrendezett konferencián csak a koronavírus elleni védettsége igazolásával vehet részt, amelyre az uniós digitális Covid-igazolványon kívül a Magyarország által elismert külföldi védettségi igazolás is alkalmas.


BEUTAZÁS MAGYARORSZÁGRA

408/2020 (VIII.30) Korm. rendelet

 

 • Az üzleti utazók továbbra is védettségi igazolvány és tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak Magyarországra?

Igen. A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 (VIII.30) Korm. rendelet szerint nem változott a gazdasági és üzleti célú beutazásra vonatkozó szabályozás.

 

 • A nem polgári légijárművel történő beutazásra milyen szabály vonatkozik?

Ha a külföldi állampolgár nem rendelkezik uniós digitális Covid-igazolvánnyal, még lehetséges, hogy korlátozás nélkül beutazhat Magyarországra, például, ha:

 • magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezik, vagy
 • olyan külföldi védettségi igazolása van, amelyet Magyarország elismer.
 • emellett – állampolgárságtól és a koronavírus elleni védettségtől függetlenül – akkor sem vonatkoznak a beutazóra a korlátozások, ha a polgári légijárművel történő beutazás esetét kivéve Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia vagy Szlovénia területéről lép be Magyarország területére. A beutazás egyéb. általános feltételeivel (pl. érvényes úti okmány) azonban rendelkezni kell.

A felsoroltakon kívüli esetekben az általános szabályok vonatkoznak a harmadik országból érkező külföldi állampolgárokra, azaz csak kivételes esetekben léphetnek be Magyarország területére, amelynek során egészségügyi vizsgálatnak vethetők alá, és karanténkötelezettségük keletkezhet.

 

 • Légi úton érkező külföldiekre milyen szabályok vonatkoznak?

Amennyiben a külföldi állampolgár rendelkezik uniós digitális Covid-igazolvánnyal, vagy Magyarország által elismert külföldi védettségi igazolással, úgy légi úton karanténkötelezettség nélkül beléphet az országba.

Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik sem uniós digitális Covid-igazolvánnyal, sem Magyarország által elismert külföldi védettségi igazolással, abban az esetben légi úton a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet általános szabályai szerint léphet csak be az országba, azaz belépése csak a jogszabály által meghatározott esetekben lehetséges, belépésekor pedig szűk kivételtől eltekintve (pl. meghatározott országokból érkező üzleti utazók) egészségügyi vizsgálatnak vethető alá, amelynek következtében karanténkötelezettsége is keletkezhet.

A 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet R.) 1. § (3) bekezdésének i) pontja szerint:

„A 408/2020. Korm rendelet hatálya nem terjed ki arra a  személyre, aki 72 óránál nem régebbi, a  60/2021. (II. 12.) Korm.  rendelet 3.  § (2a)  bekezdés a)–i)  pontja szerinti országok valamelyikében elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy  a szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.”

Fenti országok jelenlegi listája:

a) az Európai Unió valamely tagállama vagy valamelyik európai uniós tagjelölt ország,

b) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet valamely tagállama,

c) az Észak-atlanti Szerződés Szervezete valamely tagállama,

d) az Oroszországi Föderáció,

e) a Kínai Népköztársaság,

f) az Egyesült Arab Emírségek,

g) a Bahreini Királyság,

h) a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa tagállamai: Azerbajdzsáni Köztársaság, Kazah Köztársaság, Kirgiz Köztársaság, Török Köztársaság, Üzbég Köztársaság.

 

MSZÉSZ megjegyzés: Fentiek alapján, többek között a Nagy-Britanniában és az USA-ban elvégezett negatív PCR teszt is elfogadható a határátlépésnél. A szállodai tartózkodás alatt pedig semmit nem szükséges a szállodának ellenőriznie.

 

 • Milyen szabályok vonatkoznak a Magyarországon átutazó személyekre?

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VII.30.) Korm. rendelet szerint nem változott a Magyarországon átutazó személyekre vonatkozó szabályozás, ennek értelmében a külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére beléphet, ha a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg.

A belépés feltétele, hogy a külföldről érkező nem magyar állampolgár:

a) rendelkezzen a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel,

b) hitelt érdemlően igazolja az utazásának célját és utazása célországát, valamint

c) célországban történő beutazása és ennek érdekében a tervezett utazás útvonalán fekvő, Magyarországgal szomszédos államba történő belépése biztosított.

A beléptetett, külföldről érkező ne magyar állampolgár a Magyarország területén történő áthaladás során csak az országos rendőrfőkapitány által meghatározott és a rendőrség hivatalos honlapján közzétett útvonalon közlekedhet, és kizárólag az áthaladáshoz elengedhetetlenül szükséges okból – így különösen egészségügyi vagy műszaki okból az országos rendőrfőkapitány által meghatározott és a rendőrség hivatalos honlapján közzétett pihenőhelyeken állhat meg, és az ott meghatározott idő – de legfeljebb 24 óra – alatt köteles elhagyni Magyarország területét. • A külföldi védettségi igazolások elfogadására vonatkozó kétoldalú, egyoldalú megállapodások továbbra is hatályban vannak?

Igen, a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló megállapodások 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet), valamint a védettség egyoldalú elismerése (17/2021. (V. 22.) KKM rendelet) továbbra is hatályban vannak.


SZÉP KÁRTYA

 • Lemondás esetén hogyan utalható vissza a vendégnek a SZÉP kártyáról befizetett előleg?

A befizetett összeget a SZÉP kártyára szükséges visszautalni, hogy ne legyen forintosítás és a bank a szálláshely bankszámlájára fogja jóváírni a 3,6% jutalékot.

 

 • Milyen szabály vonatkozik a fel nem használt SZÉP kártya juttatásokra?

A 150/2021. (III. 27.) Korm. rendelet módosította a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletet, mely szerint a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig a pénzforgalmi szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként átutalt, fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére a munkavállalóval szemben a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet szerinti díjat (megjegyzés: a felszámított havi díj az utalás évét követő második naptári év május 31-éig  fel nem használt pénzeszköz legfeljebb 3%-a, de legalább 100 forint lehet) nem számíthatja fel.

 

 • Hogyan kell értelmezni a SZÉP-kártya alszámlái közti átjárást?

2021. április 25-től 2022. szeptember 30-ig a béren kívüli juttatásként az egyes alszámlákra utalt Széchenyi Pihenő Kártya juttatást a szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya elfogadói szerződésétől eltérően az eredeti alszámlánál meghatározott tevékenységi körébe tartozó szolgáltatás ellenértékének megfizetésére egy másik alszámlán lévő egyenleget is elfogadhatja (76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet).


TURIZMUSFEJLESZTÉSI HOZZÁJÁRULÁS

 • Meddig nem szükséges a turizmusfejlesztési hozzájárulást és az IFA-t megfizetni?

318/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet 4. § alapján a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezettet a 2021. január 1. napjától 2021. december 31. napjáig terjedő időszakra nem terheli turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség, erre az időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulást nem kell megállapítania, bevallania és megfizetnie.

Foglaljon szobát tagszállodáinkban!

Tovább

449

Szálloda

39.616

Szállodai szoba