HOTREC-állásfoglalás a csökkentett áfakulcsok fontosságáról

2023június 29

A HOTREC ÁLLÁSFOGLALÁST ADOTT KI A CSÖKKENTETT ÁFAKULCSOK FONTOSSÁGÁRÓL


Az európai szálloda és vendéglátóipar 11 millió munkahelyet biztosít, továbbá 2-3%-kal járul hozzá az Európai Unió tagországainak GDP-jéhez. Ezen számok mögött olyan társadalmi, kulturális értékek is vannak, melyek hiányával az EU polgárai akkor szembesültek, amikor a koronavírus-járvány miatt több vendéglátó üzlet és szálloda kényszerült bezárásra.

 

A koronavírus-járvány idején számos európai ország döntött úgy, hogy a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban működő vállalkozások pénzügyi helyzetének javítása érdekében csökkentik az azokat terhelő áfakulcsokat. A járvány elmúltával több országban döntöttek a korábbi áfakulcsok visszaállításáról, miközben a vállalatoknak új kihívásokkal (magas élelmiszer- és energiaárak, infláció stb.) kell szembenézniük.
Nem beszélve arról, hogy a fogyasztók bizalma is megrendült.

 

Fentiek miatt a HOTREC álláspontja az, hogy az állandó áfakedvezmény lenne a leghatékonyabb intézkedés, ugyanis bizonyított, hogy a csökkentett áfakulcs:


 • Elősegíti a gazdaság, turizmus növekedését, munkahelyeket teremt, fogyasztásra ösztönöz.
 • Segíti a koronavírus-járvány sújtotta ágazatokat.
 • Hozzájárul a fizetések emeléséhez, tartós munkahelyek létrejöttéhez.
 • Elősegíti a fenntarthatósági célokat szolgáló beruházásokat.
 • Javítja az ágazat versenyképességét, az egyenlő versenyfeltételeket.
 • Segít megőrizni a gasztronómiai kultúrát, a városközpontok megélhetését.

 

Az biztosan megállapítható, hogy Európában a járvány által különösen érintett szállodaipar és vendéglátás újraéledt. Ugyanakkor az energia- és élelmiszerárak drasztikus emelkedése és a munkaerőhiány miatt az ágazatban működő vállalkozások helyzete nehéz maradt.

 

A több hónapos kényszerű üzemszünet, bezárás után – a jelentős állami és EU-s támogatások ellenére – a vállalatok többsége még mindig nem tudta elérni a járvány előtti bevételeket.

 

Az ágazat nehéz helyzetét tükrözik az Eurostat vállalati csődöket bemutató adatai is.

 

 • A járvány előtti év, 2019 IV. negyedévében a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás terén tapasztalt vállalati csődökhöz képest ezek száma 2022 IV. negyedévében 97,7%-kal nőtt. A gazdasági ágak között a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás terén volt a legmagasabb a csődök száma.
 • 2022 III. és IV. negyedévét összehasonlítva a csődök száma 39,4%-kal nőtt. A gazdasági ágak között csak a szállítás, raktározás terén volt több csőd, mint a szállodaiparban, vendéglátásban.

 

Az elmúlt két év tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a vendéglátás fennmaradása kulcsfontosságú a városok és a kisebb települések megélhetése, az európai polgárok jóléte és a társadalmi befogadás szempontjából.

 

A HOTREC álláspontja szerint az állandó áfakedvezmény lenne a legjobb módszer a vállalkozások talpra állásának elősegítésére. Az intézkedés más ágazatokat is segítene a válságból való kilábalásban, munkahelyek teremtésében, továbbá a digitális és környezetvédelmet szolgáló beruházásokban.

 

Fentiek szerint a HOTREC a következőkre ösztönzi az EU tagállamainak kormányait:


 • A lehető legalacsonyabb áfakulcsokat alkalmazzák 2023-ban.
 • A csökkentett áfakulcsok fenntartása 2023 után is.
 • Kerüljék a csökkentett adómértékek standard szintre emelését.

 

Miért érdemes csökkenteni áfát?


 • Németországban például 2010. január 1-jével 19%-ról 7%-ra csökkentették a szobakiadás áfakulcsát. Ennek ellenére 2009 és 2015 között a szállásadásból befolyt áfabevétel 73 millió euróval nőtt. Emellett 2019 és 2016 között +18,5% új munkavállalót vettek fel, miközben országos szinten az új munkahelyek száma csak 14,6%-kal emelkedett.
 • Más ágazatokkal ellentétben a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban az állam részéről nem szükségesek nagy volumenű beruházások ahhoz, hogy az állami költségvetés bevételei növekedjenek. Becslések szerint Csehország esetében a turizmus 2,9%-kal járul hozzá a GDP-hez, miközben az állami beruházások évi 1 milliárd cseh koronát tesznek ki. Ezzel szemben a mezőgazdaság GDP-hez való hozzájárulása 2,7%, azonban a mezőgazdaságba az állam évi 70 milliárd cseh koronát fektet.
 • Lettországban az áfakulcs 5%-ról 21%-ra emelésének negatív hatását bizonyítja, hogy az ágazat áfabefizetése 33%-kal csökkent, valamint 10.000 munkahely szűnt meg.
 • Franciaországban a pénzügyi válságot követően 2009-ben az éttermi áfakulcsot csökkentették. A Francia Statisztikai Hivatal becslése szerint az ágazatban a csődeljárások száma 17%-kal csökkent, így 18.000 vállalkozást és 30.000 munkahelyet mentettek meg.
 • Nagy-Britanniában 1.100 szálloda és vendéglátó üzlet bevonásával 2021-ben tanulmányt készítettek az átmenetileg csökkentett áfakulcs hatásairól és megállapították, hogy az áfakulcs csökkentése nélkül a vállalkozások 30%-a kényszerült volna bezárásra.
 • Svédországban az éttermek áfakulcsát 2012-ben 25%-ról 12%-ra mérsékelték. Ennek hatására az ágazatban ebben az évben 8%-kal, 2013-ban további 6%-kal nőtt a foglalkoztatottak száma. Ezzel szemben az iparban csupán 1, illetve 3%-kal lett több munkahely.

 

Forrás: HOTREC

Foglaljon szobát tagszállodáinkban!

Tovább

457

Szálloda

39.241

Szállodai szoba

Oldal ajánlása e-mailben
X
Ajánlja ezt a tartalmat családtagjának, munkatársának, barátjának, ismerősének.
Töltse ki az űrlapot, majd nyomja meg az e-mail küldése gombot!

Feladó  
Név:
Email:
Címzett  
Név:
Email:
Tárgy https://www.hah.hu:
Üzenet
A megadott személyes adatokat (e-mail cím, név) csak ezen cikk továbbítása során használjuk fel és semmilyen formában nem őrizzük meg.