Zöld Szállodák 2021-22-ben

2020november 19

 

Az idei pályázaton 24 arany, 16 ezüst és 2 bronz fokozatot adományozott a háromtagú zsűri a pontszámok alapján.

A pályázók levélben értesültek fokozataikról (arany, ezüst, bronz), hogy azt már viselhessék, de a díjakat és a sorrendet a 2021. július 14-re halasztott MSZÉSZ közgyűlésén jelentettük be.

 

A MSZÉSZ társult tagjai soha nem látott aktivitással ajánlották fel díjaikat a pályázóknak. Köszönjük a felajánlásokat!


 

Idén sokan hangsúlyozták a bemutatkozásnál, hogy szállodájukban a környezetvédelem nem csak egy jogszabályok által kikényszerített tevékenység, hanem egyre pozitívabban viszonyulnak hozzá. Ennek jegyében értékelte a zsűri a beadott pályázatokat, azaz a műszaki felkészültség és a jogszabályoknak való megfelelés mellett a szemléletformáló – sokszor apróságnak tűnő – menedzsment intézkedések is sokat nyomtak a latban.


Önálló szállodák kategória nyertesei


I. helyezett: Hotel Sástó

Nyereménye a Magyar Turisztikai Ügynökség által felajánlott, a szállodát bemutató videókészítés, melyet az MTÜ a saját weboldalán és nagy elérésű közösségi média oldalán is megjelenít.II. helyezett: Royal Club Hotel Visegrád

Nyereménye a Kludi Szerelvények Kft. által felajánlott 2 db szenzoros KLUDI csaptelep és azok beüzemelése.

 

III. helyezett: Airport Hotel Stáció

Nyereménye a Diversey Kft. által felajánlott 100%-ban lebomló termékekből álló, a Housekeeping területen felhasználható termékcsomag.

 

 

Lánchoz tartozó szállodák kategória nyertesei


I. helyezett: Saliris Resort Spa és Konferencia Szálloda

Nyereménye a Coninvest Konyhatechnológiai Kft. által felajánlott 500.000 Ft értékű vásárlási utalvány, melyet a Coninvest által képviselt Meiko és Granuldisk környezettudatos, energia- és víztakarékos mosogatógépekre fordíthat. A nyeremény tartalmaz továbbá 1 éves díjmentes karbantartási csomagot a megvásárolt mosogatógéphez, valamint a győztes szálloda mosogatási rendszereinek teljeskörű felmérését, szaktanácsadással kiegészítve.

II. helyezett: Kempinski Hotel Corvinus Budapest

Nyereménye a BWT Hungária Víztechnikai Kft. által felajánlott vízadagoló automata és 50 darab kulacs.

 

III. helyezett: Park Inn by Radisson Sárvár Resort & SPA

Nyereménye a Kärcher Hungária Kft. által felajánlott takarító gép.

 

 

A METRO Kereskedelmi Kft. által, minden díjazott szálloda 3 képviselője részére felajánlott, a fenntartható gasztronómiára épülő egésznapos mesterképzésekre szóló vouchereket. A képzéseken neves séfek és szakemberek mutatják be a jövő üzleti gondolkodásának számos lépését.

 A sikeres pályázatuk alapján 2021. január 1-jétől 2022. december 31-ig a "Zöld Szálloda 2021-2022" cím viselésére az alábbi szállodák jogosultak:

 

Arany fokozat

Budapest Airport Hotel Stáció Wellness & Konferencia
Erzsébet Királyné Szálloda
Hotel Sástó
Hunguest Hotel Erkel
ibis Budapest Castle Hill
ibis Budapest City
ibis Budapest Citysouth
ibis Győr
ibis Styles Budapest Airport
ibis Styles Budapest City
Kempinski Hotel Corvinus Budapest
Mercure Budapest Castle Hill
Mercure Budapest City Center Hotel
Mercure Budapest Korona Hotel
Novotel Budapest City
Novotel Budapest Danube
Novotel Székesfehérvár
Opera Garden Hotel & Apartments
Park Inn By Radisson Budapest
Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa
Park Inn by Radisson Zalakaros Resort & Spa
Royal Club Hotel****superior Visegrád
Saliris Resort Spa és Konferencia Hotel
Wellness Hotel Katalin****superior

 

Ezüst fokozat

 

Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness****
Caramell Premium Resort
Club Dobogómajor
Courtyard by Marriott Budapest City Center
Hotel Nemzeti Budapest MGallery Hotel Collection
Hotel Sopron****
Hunguest Hotel Aqua-Sol
Hunguest Hotel Béke
Hunguest Hotel Forrás
ibis Budapest Centrum
ibis Budapest Heroes Square
ibis Styles Budapest Center
Jankovich Kúria Hotel & Étterem
Mamaison Hotel Andrássy Budapest
Mamaison Residence Izabella Budapest
Petneházy Club Hotel

Bronz fokozat

 

Hotel Opál***Superior
Novotel Szeged


Lássunk néhány jó gyakorlatot a beadott pályaművekből!

 

Hotel Sopron

A környezetre figyelő magatartást beillesztjük mindennapjainkba, döntéseinkbe, ösztönözzük kollégáinkat, vendégeinket a környezettudatosságra. Felelősnek tartjuk magunkat a környezet megóvására, megtartására. Különös figyelmet fordítunk vendégeink tájékoztatására (szállodánkban, illetve marketing megjelenésben) és a tőlük kapott visszajelzésekre. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre inkább növekszik azon vendégeink tábora, kik a környezettudatosság miatt választják szállodánkat, szolgáltatásainkat."

Club Dobogómajor és Petneházy Country Club

„Cégünk mindig törekedett a környezetbarát megoldások alkalmazására. A tulajdonosok maguk is szívügyüknek érzik a természet és a környezet védelmét, nyitottak az ötletekre, amik a szálloda zöldebbé tételét szolgálják. A vezetőség igyekszik a munkatársak, vendégek környezetvédelmi szemléletét is formálni, hogy minél kisebb legyen a hotel ökológiai lábnyoma, a lehetőségekhez mérten a legkisebb környezetterhelést okozva."

Kempinski Hotel Corvinus Budapest

„Büszkék vagyunk, hogy a vendégeinket papírmentes médiával szolgáljuk ki a hotelben. Nem találhatók se a szobákban, se a közös terekben nyomtatott sajtótermékek. A szolgáltatás ingyenes és korlátlan. A szolgáltatás révén a vendégek 59 ország több mint 1 541 kiadványához 39 nyelven férnek hozzá bármilyen digitális eszközön. Ez a szolgáltatás nem csak csökkenti a hulladékképződést, de a pandémiás időszakban a jelenlegi szigorúbb higiéniai előírásoknak megfelelő és biztonságos.

Másik újítás, hogy a szelektív hulladékgyűjtés továbbfejlesztéseként átálltunk az „üvegfutár" szolgáltatásra. Az üveg hulladékot eddig szelektíven szállította el a FKF Zrt., de az üvegfutár térítésmentesen szállítja el közvetlenül újrahasznosításra."

Mamaison Residence Izabella Budapest

„Célunk a rendszeres tréningekkel, hogy a dolgozóink ne csak szállodai követelményként tekintsék a szelektív és veszélyes hulladékok gyűjtését vagy az energiatakarékos takarítást, hanem a saját életkörnyezetük védelméért tett erőfeszítésként is dolgozzanak az elvárásoknak megfelelően."

Hunguest Hotels

„A Hunguest szállodáiban nagy kiszerelésű, környezeti tanúsítvánnyal rendelkező tisztító- és fertőtlenítőszereket használunk. A koncentrátumokat központi adagoló berendezésekkel hígítjuk, és úgy adjuk ki a dolgozóinknak. A vegyszerek kannáit a forgalmazó visszaviszi újratöltésre.

A „Zöld" jelző önmagában nem érhető el pusztán belső szabályzatokkal, utasításokkal vagy továbbképzésekkel. Ehhez az kell, hogy dolgozó kollektívánknál elérjük azt, hogy ne kényszernek érezzék ezen tevékenységek ellátását, hanem érezzék azt önmaguktól szükségesnek. A napi működésünk során rendszeresen tapasztaljuk mindenki részéről a felelősségteljes hozzáállást, amit jól szimbolizál, hogy dolgozói kezdeményezésre csatlakoztunk a szívószálmentes kampányhoz. Ezt tartjuk a legfontosabbnak, hogy közösen, együtt haladjunk a cél elérése érdekében és együtt vizsgáljuk az újabb lehetőségeket."

Club Dobogómajor, Cserszegtomaj

„Az idei évben először, tovább hasznosítottuk a levenduláinkat. A szálloda parkjában sok levendula bokor található, melyet elvirágzás után metszenek kertészeink. A levágott virágokat szárítás után – saját készítésű - kis szövet párnákba töltöttük, és természetes illatosítóként az irodákba helyeztük el a munkavállalók nagy örömére. A parkban keletkező zöldhulladékot komposztáljuk, nem égetjük el. A nagyobb ágakhoz ágdaráló gépet vásároltunk, amivel saját mulcsot készítünk, amit aztán a virágágyásokba terítünk."

 

Saliris Resort Spa és Konferencia Hotel, Egerszalók

„A Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve 2020 tavaszán a helyi keramikustól 84 darab műfészket rendeltünk, melyeket a molnárfecskék részére kihelyeztünk a területünkön. Ezek a mesterséges fészkek igen kedveltek lettek, a molnárfecskék nagyon megszerették. Fontosnak tartjuk, hogy elfogadjuk és gondoljunk a természet szépségeire, és hogy miként hasznosíthatjuk mindezt pihenési célokra."

Sástó Hotel, Mátrafüred

Részt veszünk az évente esedékes gyepi és erdei béka-mentési akcióban; a Sástó területén a 24. főút mentén Széchenyi Terv pályázat segítségével békasorompót alakítottak ki. Környezetkímélő tömegközlekedésként ajánljuk a társaságunk új élményelemét, a közel 500 méter hosszú, 124 férőhelyes Mátra libegőt (kétüléses kötélpálya), mely Sástót köti össze az Oxygen Adrenalin Parkkal, útközben csodás panorámát nyújtva a tóra, a kilátóra és Gyöngyösre.

A szálloda és kemping területén fúrt kút vagy automata öntözőrendszer nincs kialakítva, helyette a szálloda tetejéről lefolyó csapadékvíz felszíni esővízgyűjtő tartályokba kerül, onnan a kerti öntözőrendszerben hasznosul.

Tehetséges és kreatív karbantartóink számtalan már leselejtezésre váró eszköznek képesek új funkciót vagy szerepet adni némi szerelés után. Így lett például elhasználódott játszótéri fa játékból madáretető."

Royal Club Hotel, Visegrád

„Tekintettel arra, hogy szállodánkban több ezer vendég száll meg évente, fontosnak tartjuk őket is motiválni a környezettudatos életvitelre. 2020 szeptemberétől szállodánk minden közvetlen foglalás után egy fát ültet a One Tree Planted nevű non-profit szervezettel együttműködve; a cél az 5000 elültetett fa.

A hulladékgazdálkodás egyik legfontosabb elemének tekintjük azt, hogy a szálloda nem csak a saját tevékenységéből fakadó hulladékot gyűjti szelektíven, hanem a vendégek által hagyott szemetet is teljeskörűen, utólagosan szelektálja - ebbe beletartozik a vendégszobában és a fürdőszobában hagyott szemét is."

 

Budapest Airport Hotel Stáció, Vecsés

„Szállodánk leginkább a „zöld üzemelésére" büszke. Ez alatt nem egyszeri „zöld" ötletek megvalósítását értjük, hanem a tevékenységünk minden részére kiterjedő tevékenységi láncolatok összességét, vagyis az elérhető legzöldebb alternatíva kiválasztását és tevékenységünkbe való beépítését. A környezetvédelem az életszemléletünknek része, amit már a szálloda megépítésekor is szem előtt tartottuk. Éppen ezért a Stáció geotermikus, víz-víz hőszivattyús hűtés-fűtés rendszerrel épült meg, károsanyag-kibocsájtása nincs, ezért kéménye sincs. Az épület kiváló hőszigetelést és egy automatizált, távolról is elérhető épületfelügyeleti rendszert is kapott. A kerti tavunkat biotóvá alakítottuk át, és létrehoztunk egy külön teknősfarmot. Korábban probléma volt, hogy a teknősök elpusztították az önfenntartásért felelős növényeket, ezért egy külsős szakértő cég bevonásával átalakítottuk a tavunkat és segítségükkel sikerült beállítani az önfenntartó ökoszisztémát."

Hotel Opál, Gyöngyös

„Egyik újításunk ahhoz kötődik, hogy megfigyeltük, a vendégek akkor is használják a franciaágy mindkét felét, amikor egyedül alszanak rajta. Ezért rá kell vennünk őket, hogy csak az egyik felét használják, így kevesebbet kell mosni, ezzel vizet és energiát spórolunk. Korábban leselejtezett textíliákból ágytakarót varrattunk, amivel letakarjuk a kétágyas szobában az egyik ágyat, ha egy fő érkezik. Így a vendég csak azt az ágyat fogja használni, amit előkészítettünk neki. Fél év alatt több mint 20%-kal tudtuk csökkenteni a vízfogyasztást és 10%-kal az energiafogyasztást."

Park Inn Hotels

„A Park Inn szállodalánc energiatakarékosság jegyében megalkotott kabalája Lumi, a kis szentjánosbogár, aki minden környezetvédelemmel kapcsolatos törekvés megtestesítője. A Park Inn by Radisson Zalakaros nyitó szállodaként csatlakozott a Föld órája elnevezésű nemzetközi környezetvédelmi programhoz. A meghirdetett időpontban a szálloda éttermében és bárjában mécsesek biztosítják a világítást. Az emeleti folyosókon ilyenkor kizárólag a menekülőlámpák világítanak. A vendégeknek is lehetőségük van csatlakozni a programhoz, amelyre a recepciós pulton elhelyezett plakáttal hívjuk fel figyelmüket és kedvüket.

Felelősséggel tartozunk a közvetlen környezetünkért is, ezért chip leolvasó szerkezetet vásároltunk, így segítve a kóborló kisállatoknak újra rátalálni az otthonukra. Nemrég egy tacskó gazdiját sikerült így megtalálnunk."

 

Erzsébet Királyné Szálloda, Gödöllő

„Az előző pályázat jó eredménye nagy lökést adott a zöldülés útján. Azóta arra törekedtünk, hogy olyan technológiákat vezessünk be, amelyek által folyamatosan tudjuk csökkenteni az energia felhasználásunkat, és a karbonlábnyomunk is jó irányba változzon. Ilyenek voltak a perlátorok felszerelése, a LED-esítés, olyan szőnyeg választása a folyósokra, amely teljesen újrahasznosított alapanyagokból készült.

Noha tudjuk, hogy a turizmusban nagy a fluktuáció, de jelenlegi csapatunk minden tagja nem dohányzó, örülnénk, ha nem kéne ebből engednünk."

Marriott Hotels

A Marriott a környezetvédelmi hónap keretében egy kiadványt készített a dolgozóinak „Hétköznapi energiatakarékossági tippek" címmel. Így kezdődik: „A következő oldalakon egyszerű, könnyen alkalmazható energiatakarékossági ötleteket találsz, az élet közel minden területére vonatkozóan. Hasznát veheted háztartásodban, munkahelyeden, közlekedéshez, lakásod felújítása során, vagy akár, ha építkezel, ráadásul a legtöbb javaslat esetében komfortérzeted romlásától sem kell tartanod..."

Opera Garden Hotel, Budapest

„2019 januárjától a recepción két új intézkedést vezettünk be, mellyel tovább csökkentjük a papírhasználatot: a vendégeknek kiállított számlából csak egy példányt nyomtatunk, a vendég részére. A bejelentkezési űrlapot pedig a korábbi papír nyomtatvány helyett elektronikusan tölthetik ki a vendégek, iPad segítségével. A műanyag palackok használatát is jelentősen csökkentettük, mely napjainkra már az egyik legfontosabb tényező a környezetvédelemben. Jelentős csökkenést azzal értünk el, hogy egy új, vízszűrős csapot telepítettünk a munkavállalók részére, ezáltal a palackozott ásványvíz minőségét tudjuk biztosítani, azonban felesleges szemét generálása nélkül. Minden munkavállalónk névre szóló kulacsot kapott, amelyet bármennyiszer újratölthetnek szűrt vízzel."

 

Jövőbeli tervek

 

Royal Club Hotel, Visegrád

„Számos fejlesztés van tervben rövid és hosszabb távon is. Az egyik a jelenlegi járványhelyzetben is jelentőséggel bíró „smart check-in" és papírmentes ügyintézés kialakítása. A másik pedig a „green kitchen", azaz a fenntartható vendéglátás. Apró lépéseket már tettünk, viszont a teljes folyamat hosszú és aprólékos tervezés mellett is még rengeteg tanulást igényel mind a személyzet, mind a vezetőség részéről, de elhívatottsággal vetjük bele magunkat ebbe a tanulási folyamatba."

Budapest Airport Hotel Stáció, Vecsés

„Úgy üzemelni, úgy végezni a mindennapjainkat, hogy ne csökkentsük az esélyét a jövő generációjának, hogy ők is kielégítsék majd szükségleteiket a jelen kor legnagyobb kihívása. A mi részünkről itt a Stációban érezzük ezt a felelősséget és a tudásunkkal, fejlődésünkkel szeretnénk minimalizálni a környezet terhelését. Tesszük mindezt a gyermekeinkért és az utánuk jövő generációkért is."

Jankovich Kúria, Rácalmás

"A jövőben a hotel épületének tetejére napelemek elhelyezését tervezzük, amivel az üzemeltetéshez szükséges elektromos energiának 2/3-át megújuló energiaforrásból fogjuk nyerni."

Wellness Hotel Katalin, Gyenesdiás

"A kézmosásnál és a mosásnál keletkező, a WC öblítésére kiválóan használható víz hasznosítása szállodánkban még nem megoldott, az ivóvíz-felhasználás csökkentése érdekében ez beruházási terveink között szerepel. Éttermünkben mindig vendégeink rendelkezésére állnak a kistermelőktől beszerzett, egészséges, vegyszermentes gyümölcsök, zöldségek. Ezeket a fair-trade árukat és a többi alapanyag nagy részét közeli beszállítóktól szerzi be szállodánk. Alig 2 km-ről érkezik a zöldség, gyümölcs, tojás áru, míg a hotelt ellátó pékség 500 méterre található."

 

Accor Hotels

"A szállodáinkban elfogyasztott ételek és italok jelentik azt a területet, ahol csoportunk jelentős lépéseket tehet a környezetre gyakorolt hatás csökkentése érdekében. 2022-re minden szállodánkban pontosan mérni fogjuk az élelmiszer hulladékot, és 30%-os csökkenést fogunk elérni.

Részletesen összeírtuk, hogy milyen egyszer használatos műanyag eszközeink vannak, és ezek száműzése, helyettesítése a másik cél. Az ibis szállodákban már egyáltalán nem használunk kis kiszerelésű fürdőszereket, kizárólag újratölthető adagolók vannak. A Novotelekben és a Mercure-ökben a bankettekre saját logós üveg palackokban kínáljuk a hűtött és tisztított vizet, így a műanyag palackokat teljesen kizártuk."

Foglaljon szobát tagszállodáinkban!

Tovább

457

Szálloda

39.241

Szállodai szoba

Oldal ajánlása e-mailben
X
Ajánlja ezt a tartalmat családtagjának, munkatársának, barátjának, ismerősének.
Töltse ki az űrlapot, majd nyomja meg az e-mail küldése gombot!

Feladó  
Név:
Email:
Címzett  
Név:
Email:
Tárgy https://www.hah.hu:
Üzenet
A megadott személyes adatokat (e-mail cím, név) csak ezen cikk továbbítása során használjuk fel és semmilyen formában nem őrizzük meg.