VIZA rendszer szeptember 1-től

2021szeptember. 13

Magyarországon 2021. szeptember 1-jétől minden vendég törvényben meghatározott személyes adatát a szálláshely-szolgáltató érkeztetéskor, okmányolvasón keresztül, a szálláshelykezelő szoftverben rögzíteni, majd a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) továbbítani köteles.

 

SZÁLLÁSHELY FELADATA

1. 2021. szeptember 1-jétől minden szálláshelynek kötelező a VIZA rendszeren keresztül a vendégadatok továbbítása, a 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet 2. § 9. pontjában meghatározott okmányolvasón keresztül:

okmányolvasó: a személyazonosság igazolására alkalmas okmányon feltüntetett, a Turizmus tv. 9/H. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott adatok gépi beolvasására alkalmas eszköz;

A szoftverrel kapcsolatos leírások, illetve a csatlakozási segédlet a https://vizainfo.hu/szoftverek oldalon található.

 

 

2. A szálláshely-szolgáltató a Turizmus tv. 9/H.§ (1) bekezdése szerinti adatokat köteles rögzíteni, a szálláshelykezelő szoftverhez kapcsolt okmányolvasón keresztül.

Rögzítendő adatok:

  • családi és utónév;
  • születési családi és utónév;
  • születés helye;
  • születés ideje;
  • vendég neme;
  • állampolgárság;
  • anyja születési családi és utóneve (ha az azonosító dokumentum nem tartalmazza, nem kell rögzíteni);
  • személyazonosító vagy útiokmány azonosító adatai; harmadik országbeli állampolgár esetében a vízum vagy tartózkodási engedély száma, a beutazás időpontja és helye (harmadik országbeli állampolgár: a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény szerinti személyek);
  • a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható, valamint tényleges befejező időpontját.

Nem kell rögzíteni azt az adatot, amelyet a személyazonosításra alkalmas okmány nem tartalmaz.

 

Frissítés (2021.10.14.): Az 584/2021. (X. 14.) Korm. rendelet szerint 2021. október 29-től a 14 év alatti vendégeknek nem kell bemutatniuk személyazonosító okmányukat. A törvény által meghatározott adatokat (9/H. § (1) bekezdés a) pont) a PMS rendszerben a szülő nyilatkozata alapján kell rögzíteni a veszélyhelyzet alatt (jelenleg 2022. január 1-ig).

Rögzítendő adatok: a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő családi és utóneve, születési családi és utóneve, születési helye és ideje, neme, állampolgársága valamint anyja születési családi és utóneve.

 

A szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő fent említett adatait a tudomására jutást követő első év utolsó napjáig kizárólag az adat tárhelyen a Kormány rendeletében kijelölt titkosítási eljárást biztosító által titkosított formában tárolja.

 

3. Azokat az adatokat, amelyek rögzítése az okmányolvasón keresztül nem lehetséges, a szálláshely-szolgáltató manuális adatbevitel útján rögzíti a szálláshelykezelő szoftverben (pl. az okmányon sérült az adat, vagy egyéb okból nem tudta beolvasni az okmányolvasó).

A manuális rögzítésre kivételes esetben van lehetőség, de ebben az esetben is (ha ezt az okmányolvasó hibás működése okozza) törekedni kell arra, hogy az az ok, ami miatt az okmányolvasó megfelelő használata nem lehetséges, mielőbb elhárításra kerüljön.

 

VENDÉG FELADATA

A vendég (életkortól függetlenül) személyazonosító okmányát a szálláshely-szolgáltatónak, az adatok rögzítése céljából köteles bemutatni, ennek hiányában a szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatást megtagadja.

 


TÁJÉKOZTATÓ ANYAGOK

 

Vendégnek küldhető előzetes tájékoztatás

HU: https://vizainfo.hu/media/uploads/adatlapok/viza__a4__tajekoztato_vendegeknek.pdf

EN: https://vizainfo.hu/media/uploads/adatlapok/a4_information_for_guests_en.pdf

 

Kifüggeszthető tájékoztatás

HU: https://vizainfo.hu/media/uploads/adatlapok/viza_a4_tajekoztato_kifuggesztheto.pdf

EN: https://vizainfo.hu/media/uploads/adatlapok/a4_for_the_use_of_accomodation_en.pdf

 

 

További információk:

https://vizainfo.hu/

Foglaljon szobát tagszállodáinkban!

Tovább

457

Szálloda

39.241

Szállodai szoba

Oldal ajánlása e-mailben
X
Ajánlja ezt a tartalmat családtagjának, munkatársának, barátjának, ismerősének.
Töltse ki az űrlapot, majd nyomja meg az e-mail küldése gombot!

Feladó  
Név:
Email:
Címzett  
Név:
Email:
Tárgy https://www.hah.hu:
Üzenet
A megadott személyes adatokat (e-mail cím, név) csak ezen cikk továbbítása során használjuk fel és semmilyen formában nem őrizzük meg.