Gyakran ismételt kérdések, válaszok


SZÁLLODA


Megengedett a szállodában való tartózkodás?

A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján:

 • továbbra is védettségi igazolvány nélkül látogathatják az üzleti, gazdasági, oktatási célból érkezők, DE esetükben kötelező a maszk a szálloda egész területén, illetve a wellness, fitness részt nem látogathatják. Amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, akkor természetesen ez nem vonatkozik rájuk. A szálloda joga és egyben kötelessége, hogy meggyőződjön a vendég üzleti/gazdasági/oktatási céljának valódiságáról. Ennek érdekében a szálloda köteles felkérni a vendéget, hogy megfelelő irattal igazolja állítását.
 • a szálláshelyen a koronavírus ellen védett személy , valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy tartózkodása megengedett.  A recepciós köteles ellenőrizni a bejelentkező személy védettségi és személyazonosító igazolványát vagy az erre szolgáló applikációt. Amennyiben a bejelentkező nem adja azt át ellenőrzésre, akkor a bejelentkezését meg kell tagadni és el kell küldeni a szállodából.

A védettségi igazolvánnyal vagy applikációval rendelkezők, valamint a felügyeletük alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személyek nem kötelesek maszkot viselni a szálloda területén. Ettől a szálloda eltérhet, de erről a vendéget előzetesen tájékoztatni kell.

 


Használható a szálloda wellness, fitness részlege?

A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján a wellnesst, fitnesst, stb. kizárólag a védettségi igazolvánnyal vagy applikációval rendelkező személy és a felügyelete alatt lévő 18 év alatti személy látogathatja. Az üzleti, oktatási, gazdasági célból érkezők, akik nem rendelkeznek igazolvánnyal vagy applikációval, ezeket a helyiségeket NEM látogathatják.

 


Elfogadható külföldi vendég védettségi igazolványa?

Koronavírus ellen védett személynek a magyar hatóság által kibocsátott védettségi igazolvánnyal rendelkező személy, valamint azon személy minősül, aki olyan állam által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amely állam által kiállított védettségi igazolást Magyarország elismeri és ennek tényét a külpolitikáért felelős miniszter a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésében kiadott rendeletében megállapította, és a koronavírus elleni védettségét a részére kiállított koronavírus elleni védettségi igazolás bemutatásával igazolja.

A fent említett államok listáját a 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet (védettségi igazolások kölcsönös elfogadásának megállapításáról) és a 17/2021. KKM Rendelet (a védettségi igazolások egyoldalú elismeréséről) tartalmazza.

Magyarország által elfogadott külföldi védettségi igazolások mintáit ezen az oldalon találja.

 


Mire érdemes figyelni ha valaki önként vállalja a szállodája működésének átmeneti szüneteltetését?

 • Jelezzék az Artisjus felé, mert a bejelentés napjától szünetel a jogdíjfizetési kötelezettség.
 • Vagyonvédelmi okokból javasoljuk, hogy a szálloda területén állandó felügyeletet biztosítsanak.
 • A PMS szolgáltatóval egyeztessenek az esetleges kedvezményekről, könnyítésről.

FERTŐZÉSGYANÚS VENDÉG A SZÁLLODÁBAN

 

Mit kell tenni, ha fertőzött vagy fertőzésgyanús vendéget észlel a szállodában?

A szállodának haladéktalanul értesítenie kell a kormányhivatalt, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központot, vagy a polgármestert/jegyzőt. Bármelyiknek küldhet értesítést, jó, ha ez írásban, pl. e-mailben történik, hogy bizonyítani lehessen, hogy a szálloda valóban azonnal értesítette a hatóságot.

A fertőzött vagy fertőzésgyanús vendéget a hatóság köteles elkülöníteni, ami a szállodából történő elszállítását jelenti. A beteggel érintkezett munkavállalókat megfigyelés alá helyezik, és a hatóság ezen munkavállalókat eltiltja a munkavégzéstől. Ezután az egészségügyi szolgálat folyamatos ellenőrzést tart majd a szállodában és fertőtlenít.

 


Ki rendelheti el a karantént?

A szálloda zárlat alá helyezését a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény és a 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján az ezekben megnevezett hatóságok szervezetek rendelhetik el. Ez lehet a főpolgármester, a polgármester, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, illetve a területi védelmi bizottságok.

 


Megtérítik a karantén során felmerült kiadásokat?

Igen, ha a szállodát karantén alá helyezik, akkor a szálloda a határozatot kiadó hatóság utasításai szerint köteles eljárni, a karantén miatt felmerült kiadásainak megtérítését követelheti a költségvetésből úgy, hogy a kiadások számláit benyújtja a polgármesternek/főpolgármesternek vagy a megyei védelmi bizottságnak.


ÉTTEREM


Tartózkodhat vendég a vendéglátó üzletben és kerthelyiségében, teraszán?

484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján a vendéglátó üzleten belül kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy számára a tartózkodás, és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. A szállodai étteremben beltéren is kiszolgálható az az üzleti, gazdasági, oktatási célból érkező szállóvendég, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

 


A vendéglátó üzletben, illetve a teraszon kötelező a maszk viselése?

484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján:

 • Beltéren a védett személyek nem kötelesek maszkot viselni az asztalnál ülve.
 • A teraszon a nem védettek nem kötelesek maszkot viselni.
 • Beltéren az asztaltól felállva, a mellékhelyiséget használva, fizetéskor, stb. a maszk használata mindenkinek kötelező.
 • A munkavállalók számára a maszkhasználat szabályait a vendéglátó üzlet vezetője határozza meg, azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők esetében a maszkhasználat kötelező, illetve védettséggel rendelkezők esetében nem tiltható meg a maszkhasználat.

 

 

A terasznyitást követően lehet-e még alkalmazni az 5%-os ÁFA kulcsot az elviteles ételekre?

Az 5%-os ÁFA kulcs az elviteles ételekre 2021. augusztus 1-ig hatályban van (498/2020. (XI. 13.).


RENDEZVÉNYEK

 

Milyen feltételekkel tartható lakodalom vagy más családi esemény vagy magánrendezvény?

Lakodalom tartható, azon legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén (Pl. eljegyzési vacsora, születésnap) pedig az 50 fős létszámkorlát érvényes.

Vendéglátó üzletben tartott lakodalom esetén, a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni. Amennyiben a rendezvény céljára az egész vendéglátó üzletet kibérelik, vagy ott biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta és az elkülönített részen nem kötelező a maszkviselés sem.

Ugyanez az érvényes szabályozás a szállodai rendezvényeknél is, azonban a védettségi igazolás nélküli személyek a szálláshelyet az esemény végén kötelesek elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnak a szálláshelyen.

 

 

Tartható családi esemény vagy rendezvény az étteremben?

Igen, ha a családi eseményt vagy rendezvényt az étteremben tartják, akkor:

 • az étterem belső helyiségeiben csak olyan személy tartózkodhat, aki védett, azaz rendelkezik igazolvánnyal vagy applikációval,
 • nem védett személy is tartózkodhat a családi esemény helyszínén az étterem belső helyiségében, ha az étteremnek van olyan elzárt terme, ahol csak a családi esemény résztvevői lesznek, azaz nem keverednek az étterem többi vendégével, vagy az eseményre az egész éttermet kibérlik és a meghívottakon kívül más nem lehet jelen.

 

 

Tartható családi esemény vagy rendezvény a szállodában?

Igen, ha a családi eseményt vagy a rendezvényt a szállodában tartják, akkor:

 • a családi eseményen, rendezvényen szállodában csak védett személy tartózkodhat,
 • ha a családi eseményre, rendezvényre az egész szállodát kibérlik, azaz más vendég nem lesz jelen, akkor nem védett személy is részt vehet a családi eseményen, rendezvényen,
 • ha a szállodának van elkülönített helyisége, ahol a családi esemény, rendezvény megtartható, akkor a nem védett személy csak ebben a helyiségben tartózkodhat.

 

 

Megengedett a családi eseményen vagy magánrendezvényen a zeneszolgáltatás?

Igen, családi eseményen vagy magánrendezvényen a zeneszolgáltatás megengedett (előzene is).

 

 

Egyéb rendezvény milyen feltételekkel tartható?

Egyéb rendezvény zárt térben létszámkorlát nélkül, de kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére tartható.  Szabadtéren 500 fő alatt igazolvány nélkül, 500 fő felett szintén csak igazolvánnyal.


VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY MEGSZERZÉSE

 

Mi történik ha egészségügyi okból nem kaphat oltást? Orvosi igazolással igényelhető igazolvány?

A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján a koronavírus elleni védettség igazolása a fertőzésből való felgyógyulás, vagy az EU-ban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált COVID-19 oltóanyaggal történt védőoltás tényének az igazolásával történik. A rendelet szerint a koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas a rendelet szerinti hatósági igazolvány (védettségi igazolvány), illetve applikáció. Aki igazoltan átesett a betegségen, az a rendeletben foglaltak alapján az abban meghatározott ideig védettnek minősül és kaphat védettségi igazolványt. Aki nem esett át a betegségen, és nem rendelkezik olyan teszttel, amely igazolja, hogy a szervezetében jelen van az ellenanyag, továbbá nem oltatta be magát, az a rendelet értelmében nem tudja igazolni a fertőzéssel szembeni védettségét, így nem kaphat védettségi igazolványt.

 

 

Már regisztrált, de még semmilyen oltásra nem hívták be. Helyettesíthető a védettségi igazolvány negatív PCR teszttel?

A koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerint a koronavírus elleni védettség igazolására a rendelet szerinti hatósági igazolvány (védettségi igazolvány), illetve applikáció alkalmas, amelyre az érintett személy a fertőzöttségen való átesése, valamint az oltottsága esetén jogosult.

Továbbá, olyan állam által kiállított védettségi igazolás elfogadható, amely állam által kiállított védettségi igazolást Magyarország elismeri és ennek tényét a külpolitikáért felelős miniszter a határrendészetért felelős miniszterrel egyetértésében kiadott rendeletében megállapította.

Figyelemmel arra, hogy a szálláshelyeket csak védettségi igazolvány birtokában látogathatják a vendégek, amelyet csak a fenti feltételek fennállása esetén kaphatnak meg, ezért negatív PCR teszt bemutatása nem elegendő a szálláshelyen való jogszerű tartózkodás igazolására.

 

 

Mi a teendő, ha egy magyar állampolgár külföldön kapta meg az oltást?

Magánszemély kérelmére a bemutatott külföldi oltási igazolás alapján a kormányhivatal 15 napon belül, díjmentesen köteles kiállítani a magyar védettségi igazolványt. A 247/2021. (V.14.) Korm. rendelet tartalmazza azon országokat (pl. EU tagállamok), melyekben beadott oltás elfogadható.

 

 

Mely országok védettségi igazolásai fogadhatók el a szálláshelyeken?

A 7/2021. (IV. 29.) KKM rendelet (védettségi igazolások kölcsönös elfogadásának megállapításáról) és a 17/2021. KKM Rendelet (a védettségi igazolások egyoldalú elismeréséről) tartalmazza ezen országok listáját. Az igazolás minták ezen az oldalon tekinthetők meg.


SZÉP KÁRTYA

 

Lemondás esetén hogyan utalható vissza a vendégnek a SZÉP kártyáról befizetett előleg?

A befizetett összeget a SZÉP kártyára szükséges visszautalni, hogy ne legyen forintosítás és a bank a szálláshely bankszámlájára fogja jóváírni a 3,6% jutalékot.

 


Milyen szabály vonatkozik a fel nem használt SZÉP kártya juttatásokra?

A 150/2021. (III. 27.) Korm. rendelet módosította a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletet, mely szerint a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig a pénzforgalmi szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként átutalt, fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére a munkavállalóval szemben a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet szerinti díjat (megjegyzés: a felszámított havi díj az utalás évét követő második naptári év május 31-éig  fel nem használt pénzeszköz legfeljebb 3%-a, de legalább 100 forint lehet) nem számíthatja fel.

 


Hogyan kell értelmezni a SZÉP-kártya alszámlái közti átjárást?

A 178/2021. (IV. 15.) Korm. rendelet a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendeletet módosította, mely szerint: 2021. április 25-től 2021. december 31-ig a béren kívüli juttatásként az egyes alszámlákra utalt Széchenyi Pihenő Kártya juttatást a szolgáltató a Széchenyi Pihenő Kártya elfogadói szerződésétől eltérően az eredeti alszámlánál meghatározott tevékenységi körébe tartozó szolgáltatás ellenértékének megfizetésére egy másik alszámlán lévő egyenleget is elfogadhatja.


TURIZMUSFEJLESZTÉSI HOZZÁJÁRULÁS ÉS IFA


Meddig nem szükséges a turizmusfejlesztési hozzájárulást és az IFA-t megfizetni?

 

318/2021. (VI. 9.) Korm. rendele 4. § alapján a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezettet a 2021. január 1. napjától 2021. december 31. napjáig terjedő időszakra nem terheli turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség, erre az időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulást nem kell megállapítania, bevallania és megfizetnie.


319/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet alapján a 2021. január 1. napja és 2021. június 30. napja közötti időszakban eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban – kivéve, ha annak összege nulla – be kell vallania az adóhatósághoz.


BÉRTÁMOGATÁS, JÁRULÉKKEDVEZMÉNY


Gyakran ismételt kérdések az ágazati bértámogatáshoz kapcsolódóan (nfsz.munka.hu)


A járulékkedvezmény igénybevételekor az összes munkavállalót meg kell tartanom, vagy csak azokat, akikre igénybe vettem a támogatást?

A kedvezmény igénybevételéhez azon munkavállalók megtartását kell vállalni, akikre vonatkozóan a kedvezmény igénybevételre kerül, tehát nem minden munkavállalóra egységesen.

 


A szállodai szolgáltatást tényleges főtevékenységként nyújtó vállalkozások részére mely hónapokra igényelhető az NTAK kompenzációs támogatás, a járulékkedvezmény, valamint a bértámogatás?

A szállodai szolgáltatást tényleges főtevékenységként nyújtó vállalkozások részére:

 • 2020. novemberre az NTAK kompenzációs támogatás és a járulékkedvezmény vehető igénybe,
 • 2020. decemberre és 2021. januárra, februárra, márciusra, áprilisra és májusra a járulékkedvezmény és az 50%-os bértámogatás vehető igénybe.

 

 

Ha a szálloda lecsökkentette a dolgozók munkaidejét, jár-e nekik a bértámogatás?

A szállodák esetében a 571/2020. korm. rendelet hatálybalépésekor (2020. XII. 10.) fennálló munkaszerződéseket kell, illetve lehet csak figyelembe venni.

Ebből a szempontból lényegtelen, hogy a szálloda, novemberben vagy éppen december 9-én csökkentette a munkavállaló munkaidejét, csakis a december 10-én fennálló munkaszerződést kell alapul venni.

 


Amennyiben december 9. után módosítom a munkaszerződést, a csökkentett munkabérre is igényelhető a bértámogatás?

A 485/2020 (XI. 10.) korm. rendelet 14. § (1) b) pontja értelmében a szálloda, mint munkáltató a munkavállalóval való közös egyetértésben jogosult a munkaszerződést bércsökkentéssel módosítani, és erre is igényelheti a támogatást, azonban fel kell készülni arra, hogy a közzétett "Hirdetmény" alapján megtagadásra kerülhet a támogatás megítélése/folyósítása, illetve a folyósított összeg utólag visszakövetelhető, mivel a jogalkotó szándéka az, hogy a támogatással a munkavállalók bére ne csökkenjen.

 


Munkaadóként mit szükséges figyelembe vennem, ha csökkentem a munkavállaló bérét a bértámogatás időtartama alatt?

A 485/2020 (XI. 10.) korm. rendelet 14. § (1) b) pontjának megfogalmazása nem zárja ki a munkabér közös megegyezéssel történő csökkentését. A munkabér csökkentése azonban csak szerződésmódosítással lehetséges, és csak akkor, ha:

a) a munkavállaló a szerződésben meghatározott időnél kevesebbet dolgozik, vagy

b) más munkaterületre, munkakörbe helyezik át kevesebb bérrel. Ebben az esetben az Mt. 58.§ alapján a munkáltatónak indokolnia kell a szerződésmódosítást, amit a munkavállaló nem köteles elfogadni. Ez azonban járványmentes időben is munkajogi kérdéseket vethet fel, például mivel indokolja a munkáltató az alacsonyabb bérért más munkakörbe való áthelyezést. A bírói gyakorlat szerint a bíróság csak igen szűk körben fogadja el a bércsökkentéssel járó szerződésmódosításokat.

Fel kell készülni arra, hogy a közzétett "Hirdetmény" alapján megtagadásra kerülhet a támogatás megítélése/folyósítása, illetve a folyósított összeg utólag visszakövetelhető, mivel a jogalkotó szándéka az, hogy a támogatással a munkavállalók bére ne csökkenjen.

 


Amennyiben a támogatási időszak alatt módosítom a munkaszerződést, akkor az adófizetési kedvezményt továbbra is igényelhetem?

Az adófizetési kedvezmény feltétele a rendelet 6. § alapján 2020. novemberi munkaszerződés szerinti bér kifizetése. Ez a megfogalmazás - "e rendelet hatálybalépésekor már fennálló munkaszerződés szerinti munkabér fizetési kötelezettségének eleget tesz" – jogi szakértőnk véleménye szerint a bérrel kapcsolatban nem tartalmazza a módosítás lehetőségét. A munkarend megváltoztatása nem ellentétes a 6. § rendelkezésével, a munkaszerződés e tekintetben módosítható, de a munkabért sem emelni, sem csökkenteni nem lehet, illetve lehet, de az a támogatás elvesztésével jár.

1. Milyen tünetekkel jár a koronavírus?

· Láz, fáradtság, száraz köhögés

· Esetleg orrfolyás, orrdugulás, torokfájás, hasmenés

· Az idősebb embereknél, akik egészségügyi problémákkal küzdenek, mint például magas vérnyomás, szív probléma, cukorbetegség, magasabb a kockázata, hogy a koronavírus fertőzés során súlyos betegség alakul ki.

 

 

2. Mit kell tennem, ha fertőzött vagy fertőzésgyanús vendéget észlelek a szállodában?

· A szállodának haladéktalanul értesítenie kell a kormányhivatalt, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központot, vagy a polgármestert/jegyzőt. Bármelyiknek küldhet értesítést, jó, ha ez írásban, pl. e-mailben történik, hogy bizonyítani lehessen, hogy a szálloda valóban azonnal értesítette a hatóságot.

· A fertőzött vagy fertőzésgyanús vendéget a hatóság köteles elkülöníteni, ami a szállodából történő elszállítását jelenti. A beteggel érintkezett munkavállalókat megfigyelés alá helyezik, és a hatóság ezen munkavállalókat eltiltja a munkavégzéstől. Ezután az egészségügyi szolgálat folyamatos ellenőrzést tart majd a szállodában és fertőtlenít.

 

3. Ki rendelheti el a karantént?

· A szálloda zárlat alá helyezését a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény és a 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet alapján az ezekben megnevezett hatóságok szervezetek rendelhetik el. Ez lehet a főpolgármester, a polgármester, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, illetve a területi védelmi bizottságok.

 

4. Megtérítik a karantén során felmerült kiadásokat?

· Igen, ha a szállodát karantén alá helyezik, akkor a szálloda a határozatot kiadó hatóság utasításai szerint köteles eljárni, a karantén miatt felmerült kiadásainak megtérítését követelheti a költségvetésből úgy, hogy a kiadások számláit benyújtja a polgármesternek/főpolgármesternek vagy a megyei védelmi bizottságnak.

 

5. Milyen korlátozás vonatkozik a rendezvényekre?

· „Zárt helyen 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény tartása tilos, azzal, hogy e korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége” (41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet (Magyar Közlöny 2020. évi 40. szám)

 

6. A rendezvényekre vonatkozó korlátozás miatt a megrendelő, rendezvényszervező hogyan mentesülhet a kötbérfizetési kötelezettség alól?

· A kötelezett (megrendelő, rendezvényszervező) mentesül a kötbérfizetési kötelezettsége alól, ha kimenti magát (Ptk. 6:186. § (1) bekezdése).

A március 11-én hatályba lépett kormányrendelet egyértelmű tiltás, és ez "vis maior". Azonban a megrendelő erről késedelem nélkül köteles értesíteni a szállodát (a Ptk. 6:179. § (2) bekezdése alapján). Ha a megrendelő elmulasztja ezt az értesítési kötelezettségét, akkor az értesítés elmulasztásából eredő kárt köteles megtéríteni.

Az, hogy mit jelent a késedelem nélkül, azt szállodánként, rendezvényenként kell vizsgálni.

 

7. Ha a szálloda szerződése tartalmazza a vis maior esetet, akkor miként kell eljárni a rendezvényekre vonatkozó korlátozás után?

· Amennyiben a szálloda szerződése tartalmazza a vis maior esetet, akkor az a mérvadó. Például: ha le van írva, hogy vis maior esetben, amennyiben a szálloda önhibáján kívül nem tudja megrendezni a rendezvényt a szervező a szerződéses díj 30%-át köteles fizetni, akkor az az összeg jár a hotelnek. Ha nincsen ez a szerződésben rögzítve, akkor sajnos a teljes összegtől elesik a szálloda, és a befizetett előleget is szükséges visszautalni a partnernek.

 

8. A rendezvényekre hivatkozó korlátozás az éttermekben étkező vendégekre is vonatkozik?

· Miután a rendelet meghatározott tiltás a rendezvényekre vonatkozik, a rendezvény definíciója viszont nem fedi a normál, hagyományos éttermi szolgáltatásra, ezért szakjogászunk véleménye szerint a szálloda éttermében étkező vendégekre a rendeletben megfogalmazott tiltás nem vonatkozik, azaz az étterem üzemeltetését nem kell fel felfüggeszteni. Ez vonatkozik a bárra, cukrászdára is. Viszont, ha egy megszervezett gálavacsora van az étteremben, arra már vonatkozik a tiltás.

 

 

9. A szálloda bezárása esetén mi történik a befizetett előlegekkel, voucherekkel?

· Ha a szálloda saját maga dönt a bezárásról, akkor az a vendéggel szemben szerződésszegésnek minősül és nem csak az előleg jár vissza, hanem a vendég/megrendelő kártérítést is követelhet.

· A magyar polgári jog nincs felkészülve arra a helyzetre, ami most kialakult. A szakjogász véleménye szerint a szálloda minden esetben próbáljon megegyezésre törekedni.

 

Bezárás helyett működés felfüggesztést javaslunk, ha szükséges.

10. A szállodai éttermek sem lehetnek nyitva 15 óra után?

· Bár a kormányrendelet szövegezése pontatlan, a jogalkotó szándéka egyértelmű: a vendéglátó üzlet kategóriába a szállodai étterem is beletartozik.

Foglaljon szobát tagszállodáinkban!

Tovább

455

Szálloda

39.244

Szállodai szoba