Európán belüli utazási szabályok

2022január 31

Az Európai Bizottság 2021. december 21-én az uniós digitális covid igazolványhoz kapcsolódó javaslatokat fogadott el, melyekben 9 hónapos érvényességi időt állapítottak meg. Az érvényességet az utolsó oltás beadásától kezdődően kell számítani.

 

A rendelet 2022. február 1-jén lép hatályba, ezt követően az EU-ban történő utazáshoz már nem lesz érvényes azon személyek igazolványa, akik 9 hónapnál korábban kapták meg oltásukat. A rendelet továbbra sem tesz említést az emlékeztető oltás érvényességéről.

 

 

A HOTREC támogatja az utazási korlátozások EU-n belüli egységességét, s a Covid igazolvány érvényességének szabályozását, azonban véleményük szerint az emlékeztető oltás érvényességét is sürgősen meg kell határozni, továbbá fontosnak tartja, hogy az érvényes uniós digitális covid igazolvánnyal rendelkezők további korlátozások (tesztelési- és karanténkötelezettség) nélkül utazhassanak.


Személyközpontú megközelítés a szabad mozgást érintő intézkedéseknél

 

2022. január 25-én az EU Tanács frissítette ajánlását a szabad mozgást érintő intézkedésekről, amelyeket immár nem a régiók, hanem az egyének helyzete alapján kell meghozni.

 

Az új ajánlás értelmében a Covid19-cel összefüggésben hozott intézkedések alkalmazásakor az érintett személy helyzetét kell figyelembe venni, nem pedig az adott régió helyzetét – azon területek kivételével, ahol a vírus nagyon nagy mértékben terjed.

Ilyen területnek számít a sötétvörös kategória, ahol ezentúl az oltási vagy gyógyultsági igazolvánnyal nem rendelkező személyekre további tesztelési-, illetve karanténkötelezettség vonatkozhat.

 

Az új ajánlás általános elve értelmében az érvényes védettségi igazolvánnyal, átesettséget vagy negatív koronavírus teszttel rendelkezőkre nem vonatkozhatnak további korlátozások, azonban a tagállamok még mindig előírhatják.

 

Forrás: www.hotrec.eu/newsletter, www.hotrec.eu/policy, www.consilium.europa.eu

Foglaljon szobát tagszállodáinkban!

Tovább

457

Szálloda

39.241

Szállodai szoba

Oldal ajánlása e-mailben
X
Ajánlja ezt a tartalmat családtagjának, munkatársának, barátjának, ismerősének.
Töltse ki az űrlapot, majd nyomja meg az e-mail küldése gombot!

Feladó  
Név:
Email:
Címzett  
Név:
Email:
Tárgy https://www.hah.hu:
Üzenet
A megadott személyes adatokat (e-mail cím, név) csak ezen cikk továbbítása során használjuk fel és semmilyen formában nem őrizzük meg.